Alveolitis: šta je to? Uzroci, simptomi i lečenje

ZDRAVI ZUBI, PREVENCIJA, DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA

 

Alveolitis je prilično retka komplikacija koja se može javiti nakon vađenja zuba. Tako se upravo i naziva zato što se radi o zapaljenju alveole, odnosno koštane šupljine u kojoj se nalaze koreni zuba.

Reč je o problemu sa niskom učestalošću, ali opravdano je, ako se nakon stomatološke intervencije osete jaki bolovi i stalna nelagodnost, zapitati se da li je u pitanju alveolitis i obratiti se svom stomatologu od poverenja.

U ovom članku ćemo pričati o ovoj patologiji, kao i podeliti sa vama niz veoma korisnih saveta kako bi se alveolitis predupredio i izbegao.

ŠTA JE ALVEOLITIS?

Alveolitis se može definisati kao lokalizovana i reverzibilna infekcija koja se obično javlja nakon vađenja zuba, obično u narednih 24-72 sata.

Da bi se razumeo uzrok ove patologije, treba znati da nakon vađenja zuba u šupljini koja ostane formira se krvni ugrušak.

Ugrušak pomaže u zaštiti tretiranog područja, ali ako se ne formira ili se prerano odvoji, alveola će biti izložena, i omogućiće slobodan prolaz bakterijama i drugim spoljnim agensima, što može izazvati infekcije.

Procenjuje se da verovatnoća pojave bola usled alveolitisa posle vađenja zuba iznosi od 1% do 3%; a u slučaju vađenja umnjaka, verovatnoća je veća (između 20% i 30%).

 

SIMPTOMI ALVEOLITISA

Akutni bol nesumnjivo je najočigledniji simptom alveolitisa: ovaj bol može da se pojavi, kao što smo rekli, u roku od 24-72 sata nakon stomatološke intervencije.

Nakon vađenja zuba potpuno je normalno osećati nelagodnost ili bol u delu koji je zahvaćen intervencijom, ali ako je tegoba akutna i uporna verovatno je reč o alveolitisu i važno je odmah obratiti se specijalisti, koji će znati kako da se zaustaviti problem.

Još jedan uobičajeni simptom alveolitisa je prisustvo lošeg mirisa u usnoj šupljini, što može dovesti do privremenog lošeg zadaha.

Ukratko, najočigledniji simptomi alveolitisa su:

  • akutni bol u području izvađenog zuba;
  • bol u vilici;
  • loš miris u ustima;
  • zadah

Kako je reč o upali, mogu se javiti i neki sekundarni simptomi, naročito ako je alveolitis posebno ozbiljan, kao što su:

  • povišena temperatura;
  • oticanje limfnih čvorova;
  • glavobolja

KOJI SU UZROCI ALVEOLITISA?

Mišljenja stručnjaka se razlikuju u vezi sa uzrocima koji su povezani sa pojavom alveolitisa. Vađenje zuba se samo po sebi može smatrati okidačem za ovu pojavu, ali upravo kombinacija sa određenim faktorima rizika jeste ono što olakšava nastanak ove neprijatne upale.

Evo glavnih faktora rizika:

  • vađenje zuba koje je posebno traumatično;
  • postavljanje šavova nakon vađenja zuba (neki delići hrane nakon zahvata mogu ostati zaglavljeni u šavovima);
  • već postojeća i nelečena infekcija usne duplje;
  • pušenje;
  • hronični parodontitis (zapaljensko oboljenje usne duplje);
  • upotreba oralne kontracepcije;
  • loša oralna higijena.

Svi prethodno navedeni uslovi povećavaju verovatnoću dobijanja alveolitisa. Neki od njih kao što je pušenje, vremenski odlažu potpuno zarastanje rane posle vađenja zuba; drugi, kao što su šavovi ili parodontitis, povećavaju rizik od infekcija.

DIJAGNOZA ALVEOLITISA

Najveći deo dijagnoza alveolitisa može se utvrditi u ordinaciji vašeg stomatologa od poverenja. Stručnjak će pregledati usnu šupljinu i proceniće stanje bolnog područja. Područje zahvaćeno manjim alveolitisom (što je najčešće i slučaj) izgledaće otečeno, crveno i bolno na dodir.

 

g-stockstudio/gettyimages.it

U ozbiljnijim slučajevima mogla bi da bude prisutna i gnojna sekrecija. Međutim, gnoj može da navede da alveolitis liči na osteomijelitis (infekciju kostiju koja se manifestuje kroz bol, povišenu temperaturu i gnojni eksudat): u slučaju sumnje, stomatolog će pacijenta uputiti na obično snimanje rendgenom.

KAKO SE LEČI ALVEOLITIS?

 

Alveolitis, uprkos bolu koji ga karakteriše, lako se leči i nema zabrinjavajuće posledice. Terapijski tretman ima za cilj eliminaciju bola i pospešivanje postepenog procesa zarastanja alveole.

Pored sistemskih analgetika za ublažavanje bola, terapija za lečenje alveolitisa sledi sledeće korake:

  • uklanjanje eventualnih tkiva ili ostataka hrane prisutnih u alveoli;
  • čišćenje zahvaćenog dela fiziološkim rastvorom ili specifičnim medicinskim tečnostima;
  • primena sterilne gaze.

Previjanje alveole treba obavljati često, posebno u prvim danima tretmana. Stomatolog će proceniti učestalost previjanja u zavisnosti od ozbiljnosti alveolitisa.



    Prijavite se na naš newsletter

     

    PREVENCIJA ALVEOLITISA

    Pre vađenja zuba, dobro je obratiti posebnu pažnju na neke dobre stomatološke prakse koje mogu pomoći u prevenciji pojave alveolitisa.

    Pre svega, bilo bi korisno zakazati, najmanje par nedelja pre postupka vađenja, i pregled dubinske dentalne higijene, kako bi se uklonio kamenac i smanjio rizik od infekcija.

    Takođe se preporučuje izbegavanje uzimanja lekova koji mogu usporiti zarastanje rana, kao što su ibuprofen ili aspirin, u danima pre hirurškog zahvata.

    Apsolutno treba izbegavati pušenje i alkohol, kako pre, tako i posle vađenja zuba. Važno je takođe obratiti veću pažnju na svakodnevnu oralnu higijenu: ovo je koristan savet ne samo za prevenciju alveolitisa, već i za pospešivanje opšteg zdravlja zuba.

     

    Kako biste bili sigurni, vi i vaša porodica, svakako jedan od saveta je takođe, sklapanje polise Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja u DDOR-u. Ova važna odluka treba da nađe svoje mesto na vašoj listi prioriteta, jer pruža ključnu podršku za očuvanje mentalnog zdravlja.

    UniSalute, 10. maj 2024.

    Izvor: https://blogunisalute.it/alveolite-dentale/