Lekovi tokom leta: koji je najbolji način za njihovo čuvanje kako bi bili sigurni i efikasni

Evo nas konačno: dolazak leta znači da su pred nama topli i sunčani dani, a iako to može da doprinese dobrom raspoloženju mnogih, posebno kada se razmišlja o letovanju, posebna pažnja mora da se posveti i pravilnom čuvanju lekova. Naime, između sladoleda i roštiljanja, izleta van grada i dana na moru, na planini ili na selu, važno je ne zaboraviti na zdravlje i sve što je s njim povezano, poput lekova, kojima je uvek mesto u našem prtljagu, kako onima namenjenim deci, tako i onima za odrasle i starije osobe.

Dakle, koji je najbolji način za čuvanje lekova? Neophodno je zapamtiti da toplota i visoke temperature uopšteno govoreći mogu da promene svojstva lekova, čineći ih neefikasnim ili, još gore, štetnim po naše zdravlje.

U ovom članku ćemo Vam pružiti praktičan vodič za najbolji način čuvanja lekova tokom letnje sezone, kako biste bili sigurni da su isti efikasni i bezbedni.

I ne zaboravite da saznate neke savete o uzimanju lekova, na našem blogu.

Istek roka trajanja lekova: obratite pažnju na datum!

Pre nego što objasnimo koji su najbolji načini za čuvanje lekova, neophodno je zapamtiti važnost poštovanja roka trajanja lekova. Ne zaboravite da redovno proveravate datum isteka svojih lekova i da odložite one kojima je istekao rok trajanja prema pravilnim procedurama.

MOGU LI DA SE KORISTE LEKOVI KOJIMA JE ISTEKAO ROK TRAJANJA?

Kada smo u kući, bilo da smo u gradu ili na odmoru, najbolje je da se pridržavamo nekih jednostavnih mera predostrožnosti za čuvanje lekova. Podsećamo da ovi saveti važe za celu godinu!

  • Uputstva
    Uvek pročitajte uputstva na pakovanju: prvo pravilo je da sledite instrukcije date na uputstvu za lek.
  • Temperatura
    Ako u uputstvu nisu navedeni posebni uslovi, lekove čuvajte na hladnom i suvom mestu, na sobnoj temperaturi, između 15°C i 25°C. Izbegavajte da ih izlažete direktnim izvorima toplote, kao što su sunce ili radijatori, i nemojte da ih čuvate u kupatilu ili kuhinji, gde bi vlaga mogla da ih ošteti.
    Međutim, neke kategorije lekova zahtevaju posebne temperaturne uslove:
  • Lekovi koji se čuvaju u frižideru
    Insulin, neke antibiotike, vaginalne tablete, supozitorije i kapi za oči treba čuvati u frižideru, na temperaturi između 2°C i 8°C. Nemojte da ih čuvate u zamrzivaču, jer niža temperatura može da promeni njihova svojstva.
  • Termosenzitivni lekovi
    Neki lekovi, kao što su antipiretici i analgetici, mogu da izgube svoju efikasnost ukoliko su izloženi previsokim temperaturama. Ukoliko ste u nedoumici, konsultujte uputstvo za upotrebu ili svog lekara ili farmaceuta.
  • Svetlost i vlaga
    Zaštitite lekove od dejstva direktne sunčeve svetlosti i prekomerne vlage. Fotosenzitivne lekove, kao što su neki antibiotici, treba čuvati u tamnim posudama kako bi se sprečilo njihovo degradiranje.
  • Originalno pakovanje
    Čuvajte lekove u originalnom pakovanju, uz uputstvo za upotrebu. Tako ćete uvek moći lako da identifikujete lek, njegov rok trajanja i kako ga treba uzimati.
  • Red i čistoća
    Održavajte prostor za čuvanje lekova čistim i urednim. Izbegavajte nagomilavanje lekova i redovno proveravajte da li na njima postoje promene. Ako je lek oštećen ili izgleda loše, nemojte ga koristiti i konsultujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.



    Prijavite se na naš newsletter

    Praktični saveti za leto

    A sada dolazimo do nekih predloga koji su konkretnije prilagođeni ovom godišnjem dobu.

    Tokom putovanja

    Ukoliko lekove nosite sa sobom kada putujete, koristite termo kesu kako biste ih zaštitili od temperaturnih promena, naročito ako putujete automobilom ili javnim prevozom.

    U torbi ili rancu

    Izbegavajte da držite lekove u torbi ili rancu duže vreme, posebno ako su izloženi direktnom suncu. Ukoliko je potrebno, koristite termo kesu ili izolacionu kutiju.

    Obratite pažnju na automobil

    Nikada ne ostavljajte lekove u kolima, posebno tokom najtoplijih dana. Temperatura u putničkom prostoru vozila parkiranog na suncu može dramatično da poraste, dostižući i do 80 stepeni. Ovo neizbežno ugrožava kvalitet lekova.

    Znaci kvarenja lekova

    Kao što je prethodno pomenuto, važno je redovno proveravati da li je došlo do nekih promena na lekovima.

    Ako primetite bilo koji od sledećih znakova, nemojte koristiti lek i konsultujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom:

    • Promena boje ili mirisa
      Ukoliko lek ima drugačiju boju od originalne ili neprijatan miris, bolje je da ga ne koristite.
    • Promenjena konzistencija
      Gelovi, kreme ili supozitorije koji izgledaju stvrdnuti ili se odvajaju mogu da budu pokvareni.
    • Oštećenje ambalaže
      Ukoliko pakovanje leka nije netaknuto, lek je iznutra možda pretrpeo promene zbog nedostatka spoljašnje zaštite.
    • Prisustvo buđi ili vlage
      Očigledni tragovi buđi, kondenzacije i vlage na ambalaži i na samom leku su jasni znaci nepravilnog skladištenja.

    Pravilno odlaganje lekova kojima je istekao rok trajanja

    Da biste izbegli bilo kakve greške, nakon što se uverite da među Vašim lekovima postoji jedan kome je istekao rok trajanja ili koji više ne koristite, predlažemo da ga odmah, bez odlaganja, odložite na propisan način.

    Ipak, budite oprezni: lekove kojima je istekao rok trajanja ili lekove koji se više ne koriste ne treba bacati u nesortirani otpad. U stvari, to je otpad koji prati specifičan način sakupljanja, uz poštovanje životne sredine.

    Za pravilno odlaganje predlažemo dve metode.

    Vratite ih svom farmaceutu

    Apoteke su opremljene posebnim kontejnerima za sakupljanje lekova kojima je istekao rok trajanja ili za neiskorišćene lekove. Na ovaj način, Vaši lekovi će biti odloženi bezbedno i na pravilan način.

    Informišite se u svojoj opštini

    Neki gradovi imaju punktove za odlaganje lekova. Za informacije o tome gde možete da pronađete najbliže mesto za odlaganje, posetite veb stranicu opštine u kojoj živite.

    Ispravnost Vaših lekova je jednako važna kao i Vaše zdravlje

    Briga o svom zdravlju znači i pravilno skladištenje lekova. Prateći naše savete, možete da budete sigurni u efikasnost i bezbednost svojih lekova, posebno tokom letnje sezone.

    U svakom slučaju, ukoliko imate nedoumice u vezi sa pravilnim skladištenjem lekova, uvek je preporučljivo da se konsultujete sa svojim lekarom ili farmaceutom od poverenja.

    Naposletku, pozivamo Vas da posetite naš blog za glavne teme posvećene zdravlju i blagostanju, kako fizičkom tako i mentalnom.

    Izvori:

    Ministero della Salute
    AIFA -Agenzia Italiana del Farmaco
    Fondazione Umberto Veronesi

    Priredila redakcija UniSalute-a, 3. jul 2024.