Pomozite procesu varenja tokom leta: saveti UniSalute-a

ZDRAVI ZA TRPEZOM, HRANITI SE ZDRAVO

Leto, posebno na našim geografskim širinama, sa sobom nosi tople i sunčane dane koji stavljaju naš organizam na iskušenje, možda i zahvaljujući dugo očekivanim letnjim odmorima i njihovom posrednom pozivu da… malo “zalutamo” u našim navikama u ishrani.
Sve ovo može da izazove određenu nelagodnost zbog sporog varenja.
Naime, između ručkova na moru, okupljanja u planinskim odmaralištima, aperitiva sa prijateljima i večera na otvorenom, tokom ovog godišnjeg doba možete da naiđete na neke neprijatnosti ili smetnje u varenju: najčešće su gastritis, dispepsija i gastroezofagealni refluks.

Gastritis se prepoznaje po osećaju pečenja u predelu želuca ili bolu u centru grudnog koša koji može da bude povezan sa nadimanjem, mučninom i smanjenim apetitom.

Dispepsija je u suštini usporavanje aktivnosti želuca, kome je potrebno mnogo vremena da se isprazni: tipični simptomi su, u stvari, osećaj nadutosti i težine u želucu nakon jela, ponekad praćen pospanošću i teškoćama u koncentraciji.
Konačno, gastroezofagealni refluks, usled nepotpunog zatvaranja kružnog mišića (sfinktera) na prelazu jednjaka u želudac tokom varenja, ispoljava se gorušicom koja se javlja i posle jela i tokom noći.
Ali uz neke mere predostrožnosti i odgovarajuću ishranu, možemo da uživamo u letnjim danima i večerima izbegavajući dosadne simptome.
Hajde da prvo vidimo šta može da izazove ovaj problem.

Zašto se varenje usporava leti?

Uzroci sporog varenja leti mogu da budu različiti. U nastavku ćemo analizirati najčešće.

Vrućina: visoke temperature imaju tendenciju da apsolutno usporavaju naš metabolizam, uključujući i probavni sistem.
Dehidratacija: zbog vrućine se više znojimo, gubimo važne tečnosti i mineralne soli koje inače moraju da se koriste za varenje.
Promene u ishrani: leti imamo tendenciju da konzumiramo više hladne hrane, bogate mastima i šećerima, a umesto toga unosimo manje vlakana, koja su, međutim, dragocena za poboljšanje varenja.
Stres: da se ne lažemo, letnji odmor bi trebalo da bude period opuštanja, ali ponekad je i izvor stresa zbog planiranja, rezervacija, pakovanja, putovanja, neočekivanih događaja i… hajde da se ovde zaustavimo! Kao što znamo, stres može negativno da utiče na varenje.

Kako podstaći dobro varenje tokom leta

Dakle, šta možemo da učinimo da ograničimo negativne faktore što je više moguće? Srećom, postoji nekoliko načina za poboljšanje varenja tokom leta. Otkrijte ih zajedno sa nama i videćete da su to jednostavne, ali efikasne mere.

  1. Pridržavajte se mediteranskog načina ishrane
    • Ishrana bogata voćem i povrćem: ove namirnice su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju rada creva i podstiču varenje. Birajte sezonsko voće i povrće, kao što su paradajz, zelena salata, tikvice, dinja i lubenica.
    • Konzumiranje integralnih žitarica: integralne žitarice, kao što su intergralni pirinač, integralna testenina i integralni hleb, obezbeđuju vlakna i hranljive materije važne za ravnotežu i zdravlje sistema za varenje.
    • Konzumiranje plave ribe: plava riba, kao što su sardine, skuša i inćuni, bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje imaju antiinflamatorna i digestivna svojstva.
    • Upotreba ekstra devičanskog maslinovog ulja: ekstra devičansko maslinovo ulje je dragoceni začin za zdravlje, jer je bogato dobrim mastima koje pomažu varenju.
  2. Pijte mnogo vode
    Važno je da pijete najmanje dva litra vode dnevno da biste ostali hidrirani i pomogli varenju. Možete da pijete i digestivne biljne čajeve na bazi komorača, nane ili kamilice.
  3. Redovno konzumirajte obroke
    Izbegavajte preskakanje obroka i umesto toga konzumirajte male, česte obroke tokom dana. Ovo će pomoći da se ne opterećuje varenje.
  4. Dobro žvaćite
    Nemojte žuriti, dobro žvakanje hrane olakšava varenje i sprečava gorušicu. A onda možete bolje da uživate u ukusima!
  5. Izbegavajte masnu i slatku hranu
    Ograničite konzumiranje pržene hrane, suhomesnatih proizvoda, slatkiša i gaziranih pića. Ove namirnice, zbog svog sastava, mogu da uspore varenje i izazovu digestivne poremećaje.
  6. Redovno se bavite fizičkom aktivnošću
    Fizička aktivnost pomaže u poboljšanju varenja i održavanju uravnotežene telesne mase. Pokušajte da posvetite najmanje 30 minuta umerenoj fizičkoj aktivnosti svakoga dana.
  7. Upravljajte stresom
    Stres može negativno da utiče na varenje. Pokušajte da se opustite i upravljate stresom, neke tehnike kao što su joga, meditacija ili duboko disanje mogu da Vam pomognu u tome.
  8. Ukoliko je potrebno, počnite s uzimanjem mlečnih fermenata
    Mlečni fermenti mogu da pomognu u obnavljanju ravnoteže crevne flore i poboljšanju varenja. Možete da ih uzimate u obliku suplemenata ili konzumiranjem običnog prirodnog jogurta.

 

Sada smo razjasnili određene stvari u vezi sa ovom temom, ali možemo da zamislimo da u ovom trenutku sebi postavljate pitanje: “Pa, šta da jedemo?” Nema problema, imamo nekoliko ideja za Vas i pozivamo Vas da ih otkrijete u nastavku, ali nikad ne zaboravite da se oslonite na savet svog lekara u slučaju eventualne intolerancije na hranu, alergija i patologija.



    Prijavite se na naš newsletter

    Nekoliko namirnica čija svojstva podstiču varenje

    Komorač je povrće bogato vlaknima i eteričnim uljima koja pomažu u varenju i smanjenju gasova u crevima.
    Đumbir ima digestivna i antiinflamatorna svojstva. Možete da ga konzumirate svežeg, u obliku biljnog čaja ili kao dodatak ishrani.
    Nana je aromatična biljka koja pomaže u opuštanju želuca i smanjenju stomačnih grčeva. Odlična je kada se konzumira sveža, u obliku biljnog čaja ili kao dodatak ishrani.
    Aloe vera ima digestivna i umirujuća svojstva. Možete da je konzumirate u obliku soka ili gela.

    Provođenje leta laganog srca i… želuca takođe!

    Prateći ove savete možete da poboljšate varenje tokom leta i uživate u odmoru, a da pritom izbegnete dosadne probavne simptome.

    Zapamtite da je važno slušati svoje telo i prilagoditi ishranu svojim individualnim potrebama. U slučaju upornih smetnji u varenju, preporučljivo je konsultovati lekara ili dijetologa.

    Ukoliko želite detaljnije da se bavite temama u vezi sa zdravom ishranom i blagostanjem, pozivamo Vas da posetite druge stranice u odeljku “Zdravi za trpezom” na našem blogu.

     

    Izvori:

    www.humanitas.it
    www.iss.it
    www.fondazioneveronesi.it

     

    Priredila redakcija UniSalute-a, 2. jul 2024.