Novi sjaj arhitektonskog nasleđa: Zgrada DDOR centrale u Novom Sadu

Zgrada sedišta DDOR osiguranja, smeštena na Bulevaru Mihajla Pupina 8 u Novom Sadu, ponosno se uzdiže kao simbol poslovnog i arhitektonskog nasleđa. Izgrađena 1962. godine po projektu renomiranog arhitekte Miroslava Kostića, zgrada je nedavno, uz očuvanje kulturne baštine, dobila novo odelo.

Radovi na renoviranju potvrđuju stav da DDOR ostaje posvećen investiranju u Novi Sad i poboljšanju uslova rada zaposlenih.

Tokom 2023. godine, zgrada je prošla kroz opsežnu rekonstrukciju koja uključuje zamenu fasadne obloge uz unapređenje energetske efikasnosti i bezbednosti od požara, približavajući se standardima savremene gradnje i doprinoseći očuvanju životne sredine. Izvedena je takozvana ventilisana fasada. Dodatno, ugrađen je potpuno nov sistem klimatizacije koji ne narušava izgled eksterijera, a značajno popravlja uslove rada u prostorijama ove zgrade.

Ova adaptacija je važna za očuvanje njenog značaja u savremenom poslovnom okruženju, dok istovremeno doprinosi očuvanju njene arhitektonske i ukupne vrednosti.

Zgrada DDOR osiguranja, sa svojih šest spratova i ukupnom površinom od 3.418 m², sada se ponosno izdiže kao moderan poslovni centar u srcu Novog Sada i nastavlja da igra ključnu ulogu u poslovnom životu grada, kao i u kulturnom i društvenom kontekstu.

Bulevar Mihajla Pupina je vitalna gradska arterija, pogotovo frekventan pešački prolaz, koji povezuje Bulevar i Trg galerija i tako građanima Novog Sada skraćuje putanju. Zgrada je dodatno učvrstila svoj značaj u urbanističkom pejzažu Novog Sada. Sa novim, modernim izgledom, ne samo da doprinosi vizuelnom identitetu tog dela grada već i ponosno reflektuje bogatu arhitektonsku i kulturnu baštinu, učvršćujući duboku vezu sa Gradom Novim Sadom i njegovom istorijom.

Obnova zgrade je deo šireg plana unapređenja urbanog pejzaža, koja je pomogla da ovaj značajan objekat zasija u novom svetlu, istovremeno čuvajući svoj istorijski značaj i pružajući funkcionalnost koja će služiti budućim generacijama.