Kako racionalno koristiti klima uređaj kada su napolju visoke temperature

Kada letnje vrućine dosegnu vrhunac, klima uređaj postaje Vaš najbolji saveznik u očuvanju udobnosti bilo da ste kod kuće ili na poslu. Da bismo vam pomogli da maksimalno iskoristite ovaj uređaj i istovremeno uštedite energiju, podelićemo sa vama nekoliko jednostavnih i efikasnih saveta. Ovi koraci neće samo učiniti vaš dom ili poslovni prostor prijatnijim, već će pomoći i da smanjite račune za struju.

  1. Postavite optimalnu temperaturnu razliku – Zamislite da se vraćate kući posle dugog vrelog dana. Uključivanje klima uređaja na 18°C može zvučati primamljivo, ali to može značajno povećati potrošnju energije i opteretiti vaš uređaj. Umesto toga, postavite klima uređaj na oko 28-30°C, ako je napolju 35°C. Razlika od 5-7 stepeni je idealna za održavanje prijatne temperature, bez nepotrebnog trošenja energije. Takođe, izbegavajte ekstremne temperaturne postavke. Postavljanje temperature ispod 24°C može stvoriti previše naglu promenu temperature, što može uzrokovati nelagodnost i potencijalno zdravstvene probleme.
  2. Koristite klima uređaj zajedno za ventilatorom za ravnomerno hlađenje – Za dodatni komfor, kombinujte klima uređaj sa ventilatorom. Ventilator će pomoći da se hladan vazduh ravnomernije rasporedi po prostoriji, omogućavajući vam da podignete temperaturu klima uređaja i tako uštedite energiju.
  3. Redovno održavajte klima uređaj – Zamislite da klima uređaj funkcioniše kao auto – treba mu redovno održavanje kako bi radio besprekorno. Čišćenje ili zamena filtera svaka 1-2 meseca u toku letnjih meseci može značajno poboljšati efikasnost uređaja. Zaprljani filteri smanjuju protok vazduha, što može povećati potrošnju energije, a utiču i na kvalitet vazduha u prostoriji. Takođe, redovno održavanje spoljne jedinice klima uređaja pomoći će u očuvanju njegove efikasnosti. Sve to može smanjiti vaše mesečne troškove za struju i produžiti vek trajanja uređaja.
  4. Držite roletne spuštene, a prozore zatvorene – Kada klima uređaj radi, važno je da sprečite ulazak toplog vazduha. Držite prozore zatvorene i spuštajte roletne u toku najtoplijeg dela dana. Ovaj jednostavan korak pomaže da unutrašnja temperatura ostane stabilna i smanjuje opterećenje na klima uređaju.
  5. Razmislite o energetski efikasnim opcijama – Ako planirate da nabavite novi klima uređaj, potražite modele sa oznakom veće energetske efikasnosti. Investiranje u moderni energetski efikasan klima uređaj može vam pomoći da značajno smanjite račun za struju, uštedite novac i doprinesete očuvanju životne sredine.
  6. Razmislite o dodacima za hlađenje – Ako primetite da vaš klima uređaj nije dovoljan, razmislite o dodatku kao što je mobilni klima uređaj. On vam može pomoći da poboljšate udobnost u posebnim delovima doma, u delu gde klima uređaj ne može da dosegne.

Pametno korišćenje klima uređaja može značajno poboljšati kvalitet vašeg života tokom vrućih letnjih meseci, dok istovremeno pomaže uštedi energije i smanjenju troškova. Pridržavanjem ovih jednostavnih saveta ne samo da ćete uživati u prijatnom i osvežavajućem okruženju, već ćete i doprineti očuvanju naše planete. Prilagodite klima uređaj prema vašim potrebama uz primenu ovih saveta i uživajte u letu bez stresa i briga!



    Prijavite se na naš newsletter