San, zdravlje i fizička aktvnost – osnove kvalitetnog života

San je, zajedno sa ishranom i fizičkom aktivnosti, jedan od tri najvažnija stuba zdravlja i opšteg dobrog stanja organizma.

 

Poznato je da loš san može da ugrozi produktivnost, da utiče na rasuđivanje, pamćenje i raspoloženje. Naučnici se slažu da nedostatak sna utiče na opšte stanje organizma i da može da ima negativan uticaj na koordinaciju, pokretljivost i energiju.

S druge strane, ukoliko dobro spavamo, naš organizam ima višestruku korist. Istraživanja pokazuju da su san i performanse sportista tesno povezane. Bolje i duže spavanje dovodi do poboljšanog učinka sportista, povećanja brzine, veće izdržljivosti, manje otkucaja srca u minuti, i čak poboljšanog raspoloženja i energetskog nivoa tokom treninga. Nedostatak sna utiče na nervni sistem, disanje, otkucaje srca i varenje – kao i na to da se osećamo iscrpljeno i razdražljivo. A u našoj svakodnevnici, samo jedna noć lošeg sna učiniće da sledeće jutro na treningu bude teže i da ne možemo da vežbamo uobičajenim tempom.

 

San utiče i na kognitivne funkcije kao što su budnost, koordinacija, sposobnost rešavanja problema i fokus. Posle dobrog noćnog sna primećujete da vaš trening, trčanje rute od 5km ili brza šetnja idu nešto bolje, a statistike kažu da je i rizik od povređivanja znatno manji.

San može da pomogne i da se telo brže oporavi posle završenog vežbanja. Elitni sportisti imaju stroge rutine spavanja, kako bi njihove performanse bile na vrhunskom nivou. Vreme oporavka je izuzetno važno. Da bi uspeli da napregnu telo do krajnjih granica, sportisti moraju da žive pod izuzetno strogim režimom, a vreme predviđeno za spavanje ima jednaku važnost kao i trening. Za njih je oporavak najvažniji deo rutine, a ona se najbolje realizuje kroz kvalitetan san.

Tokom sna, naše telo luči hormone koji pospešuju proizvodnju mišića, sprečavaju njihov gubitak i pomažu da nestaje salo umesto mišića. Tako da što jače trenirate, veće su koristi koje imate od dobrog i kvalitetnog sna.

Psiholozi i neurolozi pronalaze sve više dokaza o vezama između sna, kognitivnih procesa i metaboličkih funkcija. Čarls Samuels iz Centra za spavanje i performanse ljudi, definisao je tri glavna faktora koja utiču na  moć oporavka organizma koju san pruža: to su njegova dužina, kvalitet i faze. A ova tri faktora igraju veliku ulogu i u hroničnim poremećajima sna, kao što su nesanica, narkolepsija i apneja koja nastaje tokom spavanja.

Kombinovanje treninga i individualne optimizacije spavanja sportista, na osnovu dužine sna, kvaliteta i faza, ima pozitivan uticaj na njihove performanse. Na osnovu ovih rezultata, veruje da je očigledan uticaj koji kvalitet sna i njegova dužina imaju na učinak sportista. Deset godina posle tog otkrića, većina trenera vodi računa o toma kada prave rasporede treninga za sportiste. Pored pravilne ishrane, redovnog treninga, najvažnija stvar za uspeh u sportu je san.

Ova saznanja se odnose u velikoj meri i  na našu dnevnu rutinu. Posle kvalitetnog noćnog sna, od  optimalno 7-8 sati, budimo se odmorni i sveži, a na poslu smo produktivniji, radimo sa više koncentracije i elana.

Veoma je važno da vodimo računa o pravilnoj pripremi za san, kao i da sebi obezbedimo najbolje uslove za kvalitetan noćni odmor. Ako sebi obezbedimo dobar i miran san, hranimo se pravilno i fizički smo aktivni,  učinili smo dosta za naše zdravlje i raspoloženje!