Suplementi za snižavanje holesterola: sveobuhvatni vodič za zdravlje srca

ŠTA JE HOLESTEROL I ZAŠTO JE VAŽAN

Holesterol je masna supstanca neophodna za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Doprinosi stvaranju ćelijskih membrana, hormona i vitamina D. Međutim, visok nivo holesterola, posebno LDL holesterola, ili takozvanog „lošeg holesterola“, može da poveća rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Ovaj sveobuhvatni vodič će Vam pružiti pregled dobrih navika u vezi s upravljanjem holesterolom, uključujući savete o korišćenju suplemenata, kako da tumačite tabelu nivoa holesterola i izračunate rizik, nudeći strategije za održavanje zdravih nivoa i zaštitu zdravlja srca.

HDL I LDL HOLESTEROL: „DOBAR“ I „LOŠ“ HOLESTEROL

Holesterol sam po sebi nije štetan. Postoje različite vrste holesterola, od kojih svaka ima određenu ulogu.

HDL holesterol
HDL holesterol (lipoprotein visoke gustine) deluje tako što uklanja višak holesterola iz arterija, transportujući ga u jetru radi eliminacije. Povišeni nivoi HDL holesterola se smatraju zaštitnim.

LDL holesterol
LDL holesterol (lipoprotein niske gustine) prenosi holesterol iz jetre u ćelije. Visok nivo LDL holesterola može da dovede do nakupljanja holesterola u arterijama, formirajući plakove koji ometaju protok krvi i povećavaju rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

Pored LDL i HDL holesterola, važnu ulogu imaju i trigliceridi, druga vrsta masti u krvi. Visok nivo triglicerida, u kombinaciji sa visokim nivoom LDL holesterola ili niskim nivoom HDL holesterola, povećava rizik od pojave srčanih oboljenja.

TABELA NIVOA HOLESTEROLA: TUMAČENJE VREDNOSTI

Tabela nivoa holesterola pokazuje poželjne opsege za ukupni holesterol, LDL, HDL i trigliceride. U svakom slučaju, preporučujemo da se konsultujete sa lekarom kako biste pravilno protumačili svoje vrednosti i procenili sopstveni kardiovaskularni rizik.

IZRAČUNAVANJE NIVOA HOLESTEROLA: PROCENITE SVOJ RIZIK

Postoji nekoliko metoda za izračunavanje kardiovaskularnog rizika, koje uzimaju u obzir faktore kao što su starost, pol, krvni pritisak i navika pušenja. Ovi proračuni daju procenu Vašeg rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti u narednih 10 godina.



    Prijavite se na naš newsletter

    SUPLEMENTI ZA HOLESTEROL: KADA SU POTREBNI?

    Suplementi za holesterol, kao što su oni napravljeni od fermentisanog crvenog pirinča ili omega-3 masnih kiselina, mogu da budu od pomoći u nekim slučajevima, ali je neophodno konsultovati lekara pre nego što počnete da ih uzimate.

    ISHRANA I NAČIN ŽIVOTA: PRIRODNE STRATEGIJE ZA SMANJENJE HOLESTEROLA

    Način ishrane (uravnotežena ishrana)
    Neophodna je ishrana bogata vlaknima, sa malo zasićenih i trans masti i sa umerenim unosom holesterola.

    Fizička aktivnost
    Redovna fizička aktivnost pomaže u poboljšanju lipidnog statusa.

    Kontrola telesne mase
    Održavanje zdrave telesne mase je ključno za upravljanje nivoom holesterola.

    Prestanak pušenja
    Pušenje oštećuje arterije i pogoršava lipidni status.

    FAKTORI RIZIKA ZA VISOKI HOLESTEROL

    Nekoliko faktora, uključujući genetiku, starost, pol i neka medicinska stanja, mogu da utiču na nivo holesterola.

    SIMPTOMI I POSTAVLJANJE DIJAGNOZE VISOKOG HOLESTEROLA

    Visok holesterol je često asimptomatski. Za postavljanje dijagnoze je neophodna analiza krvi, lipidni status.
    Redovne kontrole su važne, posebno u prisustvu faktora rizika.

    Izvori / reference:
    Istituto Superiore di Sanità – ISS – www.iss.it
    Organizzazione Mondiale della Sanità – OMS – www.who.int/
    American Heart Association – AHA – www.heart.org/)
    National Heart, Lung, and Blood Institute – NHLBI- www.nhlbi.nih.gov/

    REČNIK POJMOVA

    Trigliceridi: vrsta masti koja se nalazi u krvi i obezbeđuje energiju organizmu. Visoki nivoi mogu da povećaju rizik od srčanih bolesti.
    Lipidni status (profil): Analiza krvi kojom se meri nivo ukupnog holesterola, LDL-a, HDL-a i triglicerida.
    Aterosklerotični plakovi: Nakupljanje holesterola, ćelija i drugih supstanci u zidovima arterija koje može da blokira protok krvi.