Korisna svojstva đumbira, dragocenog korena za organizam
Đumbir (Zingiber officinalis) je tropska višegodišnja biljka koja pripada porodici Zingiberaceae, u koju spada i kurkuma, a raste u toplim podnebljima. Poreklom je iz jugoistočne Azije, ali je rasprostranjena i uzgaja se u mnogim zemljama, poput Kine i Indije. Njegov dolazak u Evropu dogodio se pre mnogo vekova, zahvaljujući trgovini sa Istokom: već u vreme Grka i Rimljana, zapravo, bio je cenjen i korišćen, kako zbog svojih korisnih svojstava, tako i zbog svog oštrog i aromatičnog ukusa.
Deo koji se obično konzumira kao začin je koren koji izgleda kao kvrgavi gomolj odnosno krtola. U zavisnosti od toga čemu je namenjen, u prodaji možemo da ga nađemo svežeg, koji može da se iseče na tanke kriške ili renda, ili u prahu, odnosno osušenog: možemo da ga dodajemo u jela od mesa ili ribe, da ga koristimo za pripremu poslastica, biljnih čajeva i likera.
U ovom članku ćemo videti koje su nutritivne karakteristike đumbira, prednosti njegovog konzumiranja i nekoliko saveta o njegovoj upotrebi.
NUTRITIVNE VREDNOSTI ĐUMBIRA
Đumbir je namirnica bez holesterola, sa prilično niskim kalorijskim unosom (oko 80 kcal na 100 grama). Bogat je vitaminima i mineralima, posebno vitaminima A, B, C, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom.
Hajde da vidimo šta đumbir sadrži sa nutritivne tačke gledišta:
- 0,8 g masti;
- 13 mg natrijuma;
- 415 mg kalijuma;
- 18 g ugljenih hidrata;
- 1,8 g proteina.
ĐUMBIR I KORISNA SVOJSTVA ZA NAŠE ZDRAVLJE
Od davnina, đumbir se koristi i u kuhinji i kao prirodni lek. Nekoliko studija je tokom godina istraživalo njegova svojstva kako bi se bolje razumelo da li su koristi povezane sa njegovom potrošnjom stvarne. U stvari, tačno je da su neka od njegovih jedinjenja, nazvana gingeroli, odlični antioksidansi, antimikrobni agensi i deluju antiinflamatorno odnosno protivupalno, i stoga mogu da konkretno pomognu u ublažavanju artritisa, upala i infekcija. Mnoga istraživanja su se takođe fokusirala na potencijal ove namirnice u prevenciji raka, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.
Hajde da saznamo detaljnije koja su korisna svojstva đumbira.
Đumbir deluje protiv mučnine
Koren đumbira se od davnina koristio za borbu protiv mučnine: u Kini je, na primer, bio lek za morsku bolest kod mornara. Postoje naučni dokazi o njegovom delovanju protiv mučnine, kako kod pacijenata koji moraju da se podvrgnu hemioterapiji, što je podvukao AIRC u vodiču za ishranu tokom lečenja, tako i kod trudnica i protiv mučnine izazvane vožnjom.
Đumbir pomaže procesu varenja
Đumbir podstiče varenje pomažući organizmu da izbaci gasove koji se formiraju u crevnom traktu, što potvrđuju neke studije. Takođe se čini da ima blagotvorno dejstvo na tripsin i lipazu pankreasa, dva enzima koji doprinose funkcijama digestivnog sistema. Postoje istraživanja koja potvrđuju korisnost đumbira u prevenciji ili ublažavanju opstipacije (zatvora), zahvaljujući delovanju koje pomaže peristaltici (pokretljivosti creva).
Da li đumbir deluje protiv prehlade?
Postoje neki naučni dokazi o korisnim svojstvima svežeg đumbira u zaštiti respiratornog sistema i, uopšteno govoreći, u njegovoj sposobnosti da se bori protiv prehlade i gripa. Međutim, ovo su studije koje su uzele u obzir veoma ograničene uzorke populacije; stoga ova tema ostaje za dalje istraživanje.
KAKO TREBA KORISTITI ĐUMBIR U KUHINJI
Koren đumbira sadrži esencijalna ulja koja ga čine aromatičnim i daju mu tipičan blago ljutkasti ukus, koji mnogo vole oni koji biraju ovaj sastojak u kuhinji. Upotreba može da bude raznovrsna: svež đumbir, koji mora da se opere i oljušti ljuštilicom za krompir, može da se iseče na sitne komade i kuva u vodi kako bi se dobio prijatni napitak, u koji bi trebalo dodati malo meda. Osim toga, đumbir može da se sitno izrenda ili iseče i doda u jela, kao što su čorba od šargarepe, krem od leblebija, ćufte od kinoe, ali i tatar biftek od mesa ili ribe. Ovaj koren je u prodaji i u obliku kandiranog voća, koje lako može da se napravi kod kuće, ali ga treba oprezno konzumirati zbog prisustva šećera.
Naposletku, đumbir u prahu je idealan za pripremu ukusnih biskvita.
Čuvanje đumbira
Svež đumbir je prilično izdržljiv i čuva se dva do tri dana na sobnoj temperaturi, u prozračnoj korpi za voće ili na tanjiru. Međutim, ukoliko ne nameravate da ga upotrebite u kratkom roku ili ste kupili veće količine, možete da ga držite u frižideru, neopranog i neoljuštenog, u zatvorenoj kesi (kao, na primer, onima sa patent zatvaračem) ili u hermetički zatvorenoj posudi. Na ovaj način će trajati najmanje nekoliko nedelja, ali je dobra ideja da povremeno proveravate da li ima buđi i bacite koren ukoliko omekša. Osim toga, neoljušten i isečen na komade, đumbir može da se zamrzne na nekoliko meseci.
Đumbir u prahu, međutim, mora da se potroši do isteka roka upotrebe označenog na pakovanju.
Грешка: Образац за контакт није пронађена.
DA LI POSTOJE KONTRAINDIKACIJE ZA KONZUMIRANJE ĐUMBIRA?
Pre svega, trebalo bi zapamtiti da je bolje ne uzimati više od 10-20 grama svežeg đumbira dnevno, odnosno 3-4 g đumbira u prahu.
U nekim slučajevima je takođe preporučljivo potražiti savet lekara pre uzimanja ovog korena, jer neki stručnjaci veruju da može da ima interakcije sa lekovima koji sprečavaju zgrušavanje krvi (antikoagulansima). Štaviše, u slučaju suplemenata na bazi đumbira, uvek je poželjno da se proceni njihov unos sa izabranim lekarom ili nutricionistom, koji će moći da posavetuje pacijenta o svakom aspektu ishrane.
Da biste dobro i kvalitetno živeli i provodili spokojno svaki dan, ishrana je veoma važna, kao i fizička aktivnost. Ipak, ne smete da zaboravite da držite pod kontrolom svoje zdravlje, kroz periodične kontrolne preglede i analize i konsultacije sa lekarima specijalistima. Neke osiguravajuće kompanije, kao što je UniSalute, nude personalizovane zdravstvene polise zasnovane na specifičnim potrebama koje mogu da se kupe online u samo nekoliko klikova. Da li ste ikada razmišljali o tome?
Ostali izvori:
medicalnewstoday.com
urmc.rochester.edu