Ishrana i zdravlje kože: kako hraniti kožu iznutra

Osim što štiti organizam od patogena kao što su virusi i bakterije, koža je i realno ogledalo koje odražava naše zdravstveno stanje i, na kraju, naše navike u ishrani. Hajde da istražimo vezu između ishrane i zdravlja kože, pri čemu ćemo naglasiti kako određeni izbori hrane mogu da postanu moćni saveznici u održavanju i jačanju vitalnosti naše kože.

ZAŠTO JE KOŽA VAŽNA: ČEMU SLUŽI OVAJ ORGAN

Koža predstavlja najveći organ našeg tela. Ona je mnogo više od obične spoljne barijere, obavlja vitalne i složene funkcije koje daleko prevazilaze čisto estetski aspekt – a briga o koži je od suštinskog značaja i za muškarce i za žene. Reguliše telesnu temperaturu, garantuje čulo dodira i aktivno učestvuje u procesu detoksikacije kroz znojenje.

Njenu strukturu čine epidermis, dermis i hipodermis, kao i niz manjih slojeva i elemenata kao što su lojne i znojne žlezde i folikuli dlake. Hajde da razmotrimo sve karakteristike detaljno.

  • Epidermis: to je spoljašnji sloj i najizloženiji rizicima od sunca koji nas istovremeno štiti od toksina, patogena i dehidracije. U ovom sloju se pojavljuju znaci kao što su fleke ili bubuljice.
  • Dermis: to je gust sloj hijaluronske kiseline, koji našoj koži daje elastičnost i snagu.
  • Hipodermis: masne ćelije, vezivno tkivo i krvni sudovi predstavljaju unutrašnji sloj kože, koji deluje kao toplotni izolator za organe i sadrži naše energetske rezerve u vidu masti.

Ali, kao i na svaki drugi organ, na zdravlje i izgled kože mogu da utiču brojni faktori – starost, izloženost faktorima sredine, specifični uslovi kao što je trudnoća i, na kraju, ali ne i najmanje važno, naša ishrana.

KAKO NEGOVATI KOŽU PRAVILNOM ISHRANOM

Ukoliko je tačno da genetika, izlaganje suncu i stres igraju ključnu ulogu u definisanju zdravlja naše kože, ne možemo da potcenimo važnost ishrane. Brojne studije sve jasnije podvlače duboku vezu između onoga što konzumiramo i stanja naše kože (na primer, uzrokujući njeno starenje). Dok kreme i serumi mogu da budu korisni spolja, prava “bitka” za zdravu kožu počinje za trpezom. Neuravnotežena ishrana, koju karakterišu višak kalorija, prosti šećeri, hrana sa visokim glikemijskim indeksom i industrijski proizvodi bogati štetnim mastima, podriva sposobnost kože da se regeneriše i održava zdrav hidrolipidni film. Nasuprot tome, uravnotežena ishrana, obogaćena specifičnim makronutrijentima, vitaminima i mikronutrijentima, ne samo da jača zaštitnu barijeru kože, već je i brani od spoljnih neprijatelja, obezbeđujući sjajan i otporan ten. Hajde da detaljno razmotrimo kojim namirnicama treba da damo prednost kako bismo imali lepšu i zdraviju kožu.

ljubaphoto/gettyimages.it

Hrana koja doprinosi zdravlju i lepoti kože

Kao što smo upravo rekli, neke namirnice su, zahvaljujući svojim hranljivim materijama, posebno korisne za kožu. Uvrštavanjem ovih namirnica u svakodnevnu ishranu, održavanjem uravnoteženog načina života, bez ekstremnih događaja, u kojem postoji i redovna fizička aktivnost, moguće je doprineti zdravlju i lepoti svoje kože tokom vremena iznutra. Među takvim namirnicama su:

  • losos i plava riba: bogate omega-3 masnim kiselinama, pomažu u održavanju hidratacije kože i mogu da smanje upale koje izazivaju crvenilo i akne;
  • avokado: obezbeđuje vitamin E i zdrave masne kiseline, koje su neophodne za održavanje hidratacije i fleksibilnosti kože;
  • orašasti plodovi i semenke: sadrže esencijalne masne kiseline, vitamin E i cink, a sve su to elementi koji pomažu zdravlju kože;
  • narandžasto, žuto i crveno voće i povrće kao što su šargarepa i bundeva: odlični su izvori beta-karotena, koji deluje kao prirodna zaštita od oštećenja nastalih nakon izlaganja suncu;
  • paradajz: bogat vitaminom C i likopenom (specifičnim beta-karotenom), ima antioksidativna svojstva i štiti kožu od oštećenja nastalih usled UV zračenja;
  • crvena i zelena paprika: obezbeđuju obilje vitamina C, neophodnog za proizvodnju kolagena, ključnog strukturnog proteina kože;
  • tamna čokolada: treba je konzumirati umereno, sadrži antioksidante zvane flavonoidi, koji pomažu u poboljšanju sjaja kože;
  • zeleni čaj: bogat jedinjenjima zvanim katehini, zeleni čaj ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva;
  • spanać i drugo tamnozeleno lisnato povrće: obezbeđuju gvožđe, vitamin A, vitamin C i antioksidanse, koji pomažu u obnavljanju i regeneraciji ćelija kože;
  • crveno voće: borovnice, maline i jagode, sadrže vitamin C i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala;
  • maslinovo ulje: sadrži vitamin E i antioksidanse, kao i korisne mononezasićene masne kiseline;
  • brokoli i blitva: odličan su izvor proteina, vitamina A, C i E, kao i cinka, kalijuma i folata.

Ovo su samo neke od namirnica koje mogu da doprinesu zdravlju kože. Još jedan ključni element je voda, koja igra krucijalnu ulogu u očuvanju vitalnosti i vlažnosti kože. Konzumiranjem oko 2 litre vode dnevno uspevamo da održavamo svoje ćelije hidratizovanim, što doprinosi održavanju kože sjajnom i mladom. U ovom članku ćete naći naše savete za pravilnu hidrataciju.

Još jedan veoma važan korak za zdravu kožu je smanjenje unosa soli, pa je poželjno odlučiti se za aromatično bilje ili začine kao zdravu alternativu za obogaćivanje ukusa hrane.

Briga o našoj koži je svakodnevna obaveza koja uključuje ishranu i stalnu pažnju čak i tokom rutinskih kontrola. Dobro je znati da je moguće ugovoriti polise DDOR Dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja koje obuhvataju i sistematski pregled u koji je moguće uključiti i pregled dermatologa.



    Prijavite se na naš newsletter


     

     

    Izvori: 

    fondazioneveronesi.it

    humanitas.it

    National Library of Medicine

     

    Autorka članka Mikela Del Copo (Michela Del Zoppo), 15. septembar 2023.

    Izvor: https://blogunisalute.it/alimentazione-pelle/