Koja su korisna svojstva belog luka?

Prevencija bolesti uključuje i zdravu i uravnoteženu ishranu, koja se sastoji od namirnica koje mogu da ojačaju naš organizam i sačuvaju naše zdravlje. Namirnica koja može da bude vrlo korisna za naše blagostanje je beli luk, poznat ne samo po snažnom i karakterističnom ukusu, već i kao lekovita biljka, koja se u narodu koristi kao lek za brojne bolesti, toliko da je dobio epitet „prirodni antibiotik“.

Mnogo je korisnih svojstava koja se pripisuju belom luku, a postoji nekoliko studija koje su pokušale da istraže potencijalne koristi ove biljke, koje idu od antibakterijskog i antitumorskog delovanja do sposobnosti da snizi holesterol i hipertenziju. Dakle, u ovom članku ćemo saznati šta istraživanje kaže o tome zašto bi trebalo da uključimo beli luk u našu ishranu i kako da izbegnemo neke poznate kontraindikacije, pre svega loš zadah.

Beli luk: osobine i korisna svojstva

Beli luk (Allium sativum) pripada porodici Liliaceae, mada ga nedavna revizija botaničkih vrsta svrstava u red Amarillidaceae. U Italiji se ova lukovica gaji u nekoliko regiona, među kojima su Veneto, Emilija-Romanja, Kampanija i Sicilija. Postoje mnoge sorte, ne samo bele, a neke od njih predstavljaju pravu lokalnu izvrsnost, kao u slučaju belog luka iz Vesalika (Vessalico), crvenog belog luka iz Nubije (Nubia), Sulmone (Sulmona) ili iz Vogjere (Voghiera), blagog i delikatnog ukusa.



    Prijavite se na naš newsletter

    Blagotvorna svojstva belog luka poznata su odavno, pre više hiljada godina korišćen je u terapijske svrhe u mnogim delovima sveta, na primer u tradicionalnoj kineskoj medicini, a koristili su ga i Grci i Egipćani. U narodu se brojna korisna svojstva vezuju za ovu biljku koje savremena nauka proučava kako bi utvrdila da li se ona mogu potvrditi ili ne. U ovom članku ćemo otkriti koja su glavna korisna svojstva koja se pripisuju belom luku.

    graphixchon/gettyimages.it

    Prirodni antibiotik

    Priznato svojstvo belog luka je mnoštvo aktivnih antimikrobnih komponenata, od kojih je alicin onaj na koji se fokusira većina studija i o kojem ćemo uskoro govoriti. Ovaj molekul takođe pokazuje antivirusno i antifungalno delovanje.

    Podrška u smanjenju holesterola

    Iako postoje oprečni dokazi, najpouzdanija istraživanja sugerišu da uzimanje suplemenata na bazi belog luka može da smanji nivo ukupnog i LDL holesterola (takozvanog „lošeg“ holesterola) kod ljudi koji imaju visoku količinu ovih lipida u krvi, kako navodi Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (National Center for Complementary and Integrative Health).

    Lek protiv hipertenzije (povišenog krvnog pritiska)

    Postoje i dokazi, iako ih ima malo, da beli luk može da bude koristan u borbi protiv hipertenzije i da pozitivno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Međutim, Viši institut za zdravlje (Istituto Superiore di Sanità) precizira da beli luk do danas ne može u potpunosti da zameni terapiju lekovima.

    Mogući saveznik u borbi protiv raka

    Tokom godina istraživanje se takođe fokusiralo i na moguću vezu između konzumiranja belog luka i smanjenja rizika od karcinoma želuca. Do danas ne postoje čvrsti dokazi koji potkrepljuju ovu tezu, ali, kako objašnjavaju stručnjaci, epidemiološke studije ukazuju na povezanost između većeg unosa povrća iz porodice belog luka (beli luk, crni luk, ljutika, vlašac, praziluk) i manjeg rizika za razvoj različitih vrsta karcinoma, posebno gastrointestinalnih.

    Saveznik u borbi protiv prehlade

    Takođe se pretpostavlja da beli luk može da pomogne kod prehlade. Međutim, uprkos tome što ima određeno dejstvo u prevenciji ovog problema, kako objašnjava Fondacija Veronesi, trenutno nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je ova namirnica korisna u lečenju prehlade.

    Termički obrađen beli luk: da li ima ista svojstva kao i svež?

    Važna napomena: da bi se u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva belog luka na zdravlje, a samim tim i dejstvo alicina, beli luk bi trebalo konzumirati sirov, posle usitnjavanja ili drobljenja. Ako više volimo da ga termički obrađujemo, Smartfood predlaže da se to radi najviše 10 minuta (uvek nakon seckanja) jer se alicin brzo razgrađuje na visokim temperaturama. Da bismo ih čuvali na najbolji način, lukovice treba držati na hladnom, suvom i provetrenom mestu.

    ALICIN: supstanca sa jakim antibiotskim dejstvom

    MariaDubova/gettyimages.it

    Kao što smo već rekli, jedna od najvažnijih supstanci koju sadrži beli luk je alicin, aktivni sastojak koji ovoj lukovici daje antibiotska i antibakterijska svojstva.

    Veoma je važno znati da se alicin oslobađa kada se beli luk seče, usitnjava ili žvaće, zajedno sa karakterističnim oštrim mirisom, koji nije ništa drugo do oblik odbrane od parazita. Zahvaljujući ovim mehaničkim dejstvima, oslobađa se enzim alinaza, koji se udružuje sa aliinom (aminokiselinom), dajući alicin.

    Među ostalim supstancama prisutnim u belom luku, naročito su prisutni vitamini i mineralne soli. Konkretno, evo nekih hranljivih sastojaka koje sadrži ova namirnica:

    • kalcijum;
    • kalijum;
    • magnezijum;
    • folati;
    • vitamin C;
    • provitamin A;
    • vitamini B1 i B2;
    • vitamin PP.

     

    Upotreba belog luka u kuhinji

    Nakon što smo upoznali korisna svojstva belog luka koji je, ne bez razloga, prisutan i u režimu ishrane Smartfood među namirnicama koje imaju zaštitnu funkciju u borbi protiv gojaznosti i hroničnih bolesti, sada ćemo videti kako da ga koristimo u kuhinji. Ova namirnica, naime, pronalazi svoje mesto u mnogim receptima: na primer, može da se dodaje sosevima, trlja na kriške hleba, ali i koristiti za začinjavanje testenine, zajedno sa povrćem.

    Takođe je odličan za začinjavanje salata, mesa i supa, a da ne pominjemo da postoje jela, kako u italijanskoj, tako i u internacionalnim kuhinjama, u kojima je beli luk među glavnim sastojcima, na primer čuvene špagete sa belim lukom, maslinovim uljem i ljutom papričicom (spaghetti aglio, olio e peperoncino), sos pesto đenovese (pesto alla genovese), aljata (agliata) i tzatziki sos.

    chrisboy2004/gettyimages.it

    Beli luk: u kojim slučajevima ga ne treba konzumirati – kongtraindikacije?

    Najpoznatija kontraindikacija za konzumiranje belog luka – zbog koje često odustajemo od njegove upotrebe – je neprijatni zadah usled oslobađanja alicina. Dve druge kontraindikacije su probavni problemi i mučnina ukoliko se konzumira u velikim količinama. Podsećamo da se u fitoterapijske svrhe odrasloj osobi obično preporučuje maksimalno 4 grama dnevno, kako navodi American Family Physician.

    Da bismo ublažili zadah iz usta možemo da:

    • žvaćemo zrno kafe ili list mente nakon obroka;
    • pojedemo jabuku, jer pomaže u osvežavanju usta;
    • uklonimo unutrašnji deo belog luka, što dovodi do toga da njegov ukus bude manje opor;
    • iseckamo i koristimo beli luk kao začin, zajedno sa aromatičnim biljem i ekstra devičanskim maslinovim uljem, što je još jedan trik koji omogućava da se ublaži jak ukus belog luka.

    Podsećamo da beli luk može da se konzumira i u obliku suvog ekstrakta u kapsulama, u fitoterapijske svrhe. Pre upotrebe suplemenata, međutim, uvek je preporučljivo da se potraži savet od svog lekara.

    Kada izbegavati konzumiranje belog luka?

    Iako je beli luk veoma rasprostranjena i sigurna namirnica u količinama koje se obično konzumiraju u okviru izbalansirane ishrane, postoje okolnosti u kojima nije preporučljivo da se konzumira beli luk. Ljudi koji pate od gastritisa ili čira, na primer, trebalo bi da ga izbegavaju. Osim toga, s obzirom na to da beli luk može da stupi u interakciju sa nekim lekovima, uvek je dobro kontaktirati svog lekara ukoliko postoje bilo kakve nedoumice u vezi s tim.

    Prostock-Studio/gettyimages.it

    Često se kaže da se beli luk ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja, međutim, prema rečima stručnjaka, ne bi ga trebalo izbegavati. Ukoliko majka konzumira beli luk tokom trudnoće i, posle toga, tokom dojenja, dete će biti sklonije da ga jede u budućnosti, jer je već naviklo na taj ukus. U svakom slučaju, uvek treba imati na umu prethodno datu preporuku, tj. pitati svog lekara za mišljenje u slučaju nedoumica. Kad smo već kod dece, da li možemo bez straha da začinjavamo njihovu hranu ovom namirnicom? Kako objašnjava La Stampa, pozivajući se na članak LiveScience-a u kome su intervjuisani stručnjaci na tu temu, uopšteno govoreći, beli luk može da se uvede u ishranu dece, ali pažljivo, jer kada odlučimo da uvedemo začine, trebalo bi da se dodaje jedan po jedan i u malim količinama.

    Uvođenje belog luka u režim ishrane, čak i primena malih „trikova“ da bi se bolje svario i ublažio njegov jak ukus, je dobra navika za zdravlje, pri čemu ne treba zaboraviti da je uvek poželjno razgovarati o količini sa svojim lekarom ili adekvatnim nutricionistom. Zahvaljujući svojim korisnim svojstvima, beli luk može da bude dragoceni saveznik na nekoliko frontova, uključujući i dobrobit srca i krvnih sudova. S tim u vezi, kako bi se zdravlje srca neprekidno nadziralo, UniSalute nudi Porodičnu zaštitu, polisu osiguranja koja omogućava pristup besplatnim specijalističkim pregledima i dobijanje personalizovanih medicinskih saveta za poboljšanje životnog stila.

    Kako Vi konzumirate beli luk?

    Članak napisan uz doprinos Elene Rico Nervo (Elena Rizzo Nervo).

    Izvori:

    asm.org
    gavazzeni.it
    fondazioneveronesi.it
    nccih.nih.gov
    mayoclinic.org
    issalute.it
    aafp.org
    smartfood.ieo.it
    uppa.it
    aafp.org

     

    Izvor: https://blogunisalute.it/aglio-proprieta-benefiche/