Mindful eating: sveobuhvatni vodič za “svesnu ishranu” koja je neophodna za blagostanje

ŠTA JE MINDFUL EATING (“SVESNA ISHRANA”) I ZAŠTO JE VAŽNA?

Mindful eating (ili svesna ishrana) nije restriktivna dijeta, već zdrav pristup ishrani koji nas podstiče da posvetimo punu pažnju iskustvu koje nam pruža obrok, bez osuđivanja. U svetu koji se brzo razvija, gde se često prepuštamo emocionalnoj gladi i konzumiramo hranu skoro nesvesno, mindful eating nas poziva da usporimo, uživamo u svakom zalogaju i slušamo signale svog organizma. Ovaj pristup može da bude posebno koristan za one koji pate od poremećaja u ishrani, pomažući im da ponovo izgrade zdrav odnos sa hranom.

 

KOJE SU KORISTI SVESNE ISHRANE ZA TELO I UM

Praktikovanje svesne ishrane donosi brojne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Studije pokazuju da može da doprinese na više frontova.

  • Poboljšanje varenja: sporo konzumiranje hrane i dugo žvakanje doprinose optimalnom varenju i smanjuju rizik od nastanka gastrointestinalnih poremećaja.
  • Upravljanje telesnom masom: osluškujući signale gladi i sitosti, naučite da konzumirate odgovarajuću količinu hrane, izbegavajući prejedanje i grickalice između obroka.
  • Smanjenje stresa i anksioznosti: fokusiranje na sadašnji trenutak tokom obroka pomaže da se odvrate negativne misli, odnosno podstakne opuštanje.
  • Poboljšanje raspoloženja: svesna ishrana može da doprinese većoj svesti o emocijama u vezi sa hranom, pomažući u upravljanju emocionalnim stresom.
  • Povećanje sopstvenog uvažavanja hrane: uživajući u svakom zalogaju, ponovo se otkriva zadovoljstvo koje hrana pruža i uči kako treba ceniti ukuse i teksture.
  • Poboljšanje odnosa sa hranom: pomaže nam da razvijemo uravnoteženiji odnos sa ishranom, oslobađajući nas od osećanja krivice i restriktivnih dijeta.



    Prijavite se na naš newsletter

    KAKO PRAKTIKOVATI SVESNU ISHRANU: PRAKTIČNI SAVETI

    Evo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da odmah počnete da praktikujete svesnu ishranu.

    Obezbedite mirno okruženje
    Izaberite mirno mesto za svoje obroke, bez ometanja.

    Jedite polako
    Odvojite vreme da uživate u svakom zalogaju, pažljivo žvaćući.

    Fokusirajte se na senzacije
    Obratite pažnju na ukuse, teksture, arome i boje hrane.

    Osluškujete signale gladi i sitosti
    Razlikujte fizičku glad i emocionalnu glad. Prestanite da konzumirate hranu kada osetite sitost.

    Budite nežni prema sebi
    Ne osuđujte sebe ukoliko u nekim trenucima niste usredsređeni. Svesna ishrana je dug proces.

    Nastavite malim koracima
    Počnite sa jednim obrokom dnevno i postepeno povećavajte učestalost.

    Budite zahvalni
    Pre svakog obroka, izrazite zahvalnost za hranu.

    Mindful eating I POREMEĆAJI U ISHRANI
    Svesna ishrana može da bude značajna podrška u lečenju poremećaja u ishrani, kao što su anoreksija, bulimija i prejedanje (binge eating). U ovim slučajevima neophodno je obratiti se stručnim licima. U svakom slučaju, svesna ishrana može da pomogne u suočavanju sa različitim koracima.

    • Obnavljanje zdravog odnosa sa hranom: učenje osluškivanja signala organizma, od ranog detinjstva, ali posebno u starijoj dobi.
    • Upravljanje emocijama u vezi sa hranom: identifikovanje emocionalnih pokretača koji utiču na ishranu.
    • Razvijanje svesti o telu: prihvatanje sopstvenog tela.



      Prijavite se na naš newsletter

      SVESNA ISHRANA ZA DECU

      Čak i deca mogu da imaju koristi od mindful eating-a. Ukoliko ih naučite da jedu pažljivo i svesno, to može da pomogne u uspostavljanju zdravog odnosa sa hranom i spreči probleme sa telesnom masom i poremećaje u ishrani. Evo nekoliko praktičnih predloga.

      Prijatni zajednički obroci
      Obedujte zajedno sa decom za stolom, bez ometanja.

      Uključenost u pripremu hrane
      Neka deca pomognu u odabiru sastojaka i kuvanju.

      Edukacija o ishrani
      Objasnite deci odakle hrana dolazi i kako se proizvodi.

      Obratite pažnju na svaki zalogaj
      Pozovite decu da probaju hranu, postavite im pitanja o ukusima i teksturama.

      Pozitivan primer
      Pokažite deci kako da praktikuju svesnu ishranu.

       

      ZDRAVA HRANA I mindful eating

      Uvođenje principa mindful eating-a u ishranu koja se zasniva na zdravoj hrani može da poveća dobrobiti za naše zdravlje. Svesno biranje namirnica sa odgovarajućim hranljivim svojstvima i osluškivanje signala sopstvenog organizma stvaraju zadovoljavajuće i zdravije iskustvo u ishrani.

      IZVORI

      National Eating Disorders Association (NEDA) – Nacionalno udruženje za poremećaje u ishrani (NEDA)
      Center for Mindful Eating – Centar za svesnu ishranu
      Albers, S. (2017). “Eating Mindfully: How to End Mindless Eating and Enjoy a Balanced Relationship with Food”. Svesna ishrana: Kako prekinuti nesvesno konzumiranje hrane i uživati u uravnoteženom odnosu sa hranom. New Harbinger Publications.
      Kabat-Zinn, J. (2013). “Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness”. „Korišćenje mudrosti svog tela i uma za suočavanje sa stresom, bolom i bolešću“ Bantam.
      Harris, R. (2009). “The Happiness Trap: How to Stop Struggling and Start Living”, Zamka sreće: Kako prestati da se borite i početi da živite. Exisle Publishing.

       

      Rečnik pojmova
      Emocionalna glad: Tendencija da se hrana konzumira kao odgovor na emocije ili raspoloženja, a ne zbog stvarne fizičke gladi.
      Poremećaji u ishrani: psihološka stanja koja se karakterišu abnormalnim ponašanjem u ishrani i poremećenim odnosom sa hranom.
      Anoreksija: Poremećaj u ishrani koji karakteriše ekstremno ograničenje kalorija i strah od dobijanja na telesnoj masi.
      Bulimija: Poremećaj u ishrani koji karakterišu epizode prejedanja praćene kompenzatornim ponašanjem kao što je samoizazvano povraćanje ili prekomerna upotreba laksativa.
      Binge eatingPrejedanje: poremećaj u ishrani koji se karakteriše ponavljajućim epizodama nekontrolisanog prejedanja.
      Emocionalni okidači: situacije ili stimulansi koji pokreću emocionalne reakcije vezane za hranu.

      Priredila redakcija UniSalute-a, 5. februar 2025.