Rad za računarom: Rizici za zaposlene koji većinu radnog vremena provode za računarom i odgovarajuće mere prevencije

U poslednjih dvadeset godina razvoj digitalnih tehnologija doveo je do velikog porasta broja radnika koji dane provode ispred monitora računara. Iako nije reč o fizičkom poslu, poput drugih aktivnosti kod kojih se telo angažuje u značajnoj meri, zdravstveni rizici su brojni, na primer zbog svetlosti koju emituju monitori, nepravilnog držanja tela i sedećeg načina života.[…]

Koja su korisna svojstva belog luka?

Prevencija bolesti uključuje i zdravu i uravnoteženu ishranu, koja se sastoji od namirnica koje mogu da ojačaju naš organizam i sačuvaju naše zdravlje. Namirnica koja može da bude vrlo korisna za naše blagostanje je beli luk, poznat ne samo po snažnom i karakterističnom ukusu, već i kao lekovita biljka, koja se u narodu koristi kao[…]

Strah od neuspeha: Kako ga prepoznati i prevazići

Ispit, sportsko takmičenje, prezentacija na poslu ili, čak, intimni sastanak: sve su to situacije u kojima je malo stresa apsolutno normalno. Međutim, kada pomisao da nismo dovoljno dobri i strah od neuspeha postanu prepreka “ispitu” koji moramo da prevaziđemo, u tom slučaju bi trebalo potražiti način da se ovaj poremećaj prevaziđe. Intervjuisali smo dr Kjaru[…]

Operacija katarakte: Čemu služi, kako se izvodi i koliko traje oporavak

Prema podacima koje je objavilo Italijansko oftalmološko društvo, približno 650.000 Italijana se svake godine podvrgne operaciji katarakte. Reč je o poremećaju koji pogađa 90% stanovništva starijeg od 75 godina i javlja se u vidu zamućenja sočiva. Operacija se izvodi u dnevnoj bolnici i ne predstavlja naročit rizik: kako se izvodi i u kom periodu dolazi[…]

Mlečna kiselina: Šta je, zašto nastaje i kako sprečiti njeno nagomilavanje?

Tokom treninga, posebno ako je visokog intenziteta u poređenju sa našim standardima ili ako se trening sprovodi nakon perioda neaktivnosti, može da se javi osećaj blokiranih i bolnih mišića: krivac je nakupljanje mlečne kiseline. Bez obzira da li šetamo, trčimo, imamo kardio trening ili je reč o timskom sportu, ukoliko se ovo stanje javi, možda[…]

Da li zaista postoji “POST COVID-19 SINDROM” i kako se manifestuje?

Prema ažuriranim podacima, sa kraja decembra, infekcija Sars-CoV-2 pogodila je oko 1,5 miliona ljudi u Italiji, od početka pandemije do danas. Broj pacijenata koji su ozdravili premašuje 600.000: reč je o populaciji koja se razlikuje prema polu, starosti i mnogim drugim faktorima, poput prisustva drugih bolesti i, pre svega, težini simptoma kojima se manifestovao koronavirus.[…]

Higijena i Covid – 19

Šta je higijena? Higijena je zajednički pojam za sve što radite a što smanjuje Vaš kontakt sa patogenima, poput bakterija i virusa (poput SARS-CoV-2). To uključuje pranje ruku, tuširanje i održavanje životnog i radnog prostora čistim. Ponekad ga je potrebno i dezinfikovati nakon čišćenja. Šta je dezinfekcija? Dezinfekcija ubija patogene (mikroorganizme poput virusa, gljivica, bakterija[…]

Insulinska rezistencija i ishrana

Svakodnevno Vaše telo koristi hormon zvan insulin da Vaše obroke pretvori u energiju. Ponekad se ovaj proces može prekinuti i prouzrokovati rezistenciju na insulin, što dovodi do povišenog nivoa glukoze i potencijalno predijabetesa ili dijabetesa tipa 2. Ispod je pregled insulinske rezistencije, kako određeni faktori životnog stila poput ishrane, vežbanja i težine mogu uticati na[…]